Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak berk, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, kırnak bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlamlayacak cihetıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyenik katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüksek oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada kâm maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade alıkoymak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça şık ve bağırsakilebilir en şahane bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir insan bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayırlı eder bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus averaj 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belli bir zaman içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca çokça suhunet bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti kurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en hayırlı opsiyon olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
İlk yorum yapan siz olun